NL

Aansturing van stikstof en water in vollegrondsaardbei voor een duurzame transitie naar verhoogde smaak- en bewaarkwaliteit

Recente onderzoeken tonen aan dat zowel de vochttoestand van de bodem als de hoeveelheid toegediende stikstof een invloed hebben op zowel smaak als bewaarkwaliteit van aardbeien. Zo hebben aardbeien die droger geteeld worden, een betere hardheid en een grotere concentratie aan opgeloste stoffen, wat dan weer zijn invloed heeft op de smaak. De invloed van irrigatie en stikstofbemesting op de smaak en bewaarkwaliteit zijn echter nog maar zelden samen onderzocht. Daarom worden er in de loop van het project verscheidene proefvelden aangelegd met alle gangbare vollegrondsteeltsystemen.

Op deze proefvelden worden objecten aangelegd met verschillende bemesting-, irrigatie- en fertigatieschema’s. In samenwerking met de projectpartners worden verschillende parameters opgevolgd. Enkele van deze parameters zijn: vocht- en bodemvoedingstoestand, productiebepaling, bepaling van o.a. de brix, hardheid, aroma enz. van de vruchten.  

In de loop van het project zal aan de hand van de resultaten van de proefvelden een richtlijnentabel opgesteld worden waarin per teeltsysteem en per ondergrond de aangewezen stikstofbehoefte en bodemvochtspanning worden aangegeven. Al vanaf het begin van het project willen de richtlijnentabel integreren bij enkele praktijkbedrijven om dan de richtlijnentabel nog verder te kunnen verfijnen.

Het project wordt getrokken door de Bodemkundige Dienst van België. De overige projectpartners zijn pcfruit, PCH en  KU Leuven MeBioS. Financiering gebeurt vanuit IWT, VBT-veilingen en verschillende toeleveranciers van de sector.

Periode: augustus 2014 - juli 2018

Projectnummer: 135083
Projecttype: IWT Landbouwtraject

Partners:

             

Financiering:

              

©  Proefcentrum Hoogstraten  -  Voort 71  -  2328 Meerle  -  België
Tel: +32 (0)3 315 70 52  -  Fax: +32 (0)3 315 00 87  -  info@proefcentrum.be
website by debiek*