NL

Laatste nieuws

22/1/2020: GROW! MidTerm event in 's Hertogenbosch

Hoe kan sensortechnologie toegepast worden in de tuinbouwsector? Tijdens dit MidTerm event wordt u op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en innovatiekansen van het GROW! project. U kan gratis inschrijven via deze link. Het programma en meer informatie kan u hier vinden.

Kas als energiebron

Op woensdag 22 januari organiseert GLITCH een studiedag rond energietransitie in de glastuinbouw. Deelname is gratis, inschrijven wel verplicht. Meer info kan u lezen in het bericht.

Oproep monitoring luchtkwaliteit

CO2 uit rookgassen Slechte luchtkwaliteit in de serre?... breng het samen in beeld!
Glitch

Oproep monitoring luchtkwaliteit

CO2 uit rookgassen Slechte luchtkwaliteit in de serre?... breng het samen in beeld!
Glitch

Het doseren van CO2 in de serre is reeds jaren ingeburgerd in de groenteteelt onder glas. Deze koolstofbron is een cruciaal sleutelelement voor een vlotte fotosynthese en dus de opbouw van biomassa. De CO2 die in de serres gedoseerd wordt is overwegend afkomstig van rookgassen van een ketel of WKK. Praktijkervaringen leren echter dat de kwaliteit van deze rookgassen vaak onvoldoende is. Schadelijke gassen zoals NOx, ethyleen, … zijn naast CO2 aanwezig in deze rookgassen. Het is gekend dat deze gassen voor schade kunnen zorgen aan uw gewas.

Afgelopen winterperiode werden binnen het project Glitch diverse bedrijven gemonitord. Hierbij werden verassende inzichten verworven. Wist u bijvoorbeeld dat rookgassen afkomstig van een ketel niet per definitie zuiverder zijn dan deze van een WKK? Bent u ook geïnteresseerd in welke mate deze schadelijke gassen aanwezig zijn op uw bedrijf? Welke concentraties van deze gassen tolereerbaar zijn voor uw teelt zonder schade?

Dankzij het project Glitch brengen we dit samen in beeld. Glitch biedt u de mogelijkheid om via specifieke sensoren de verschillende gassen in uw serre in kaart te brengen. Op basis van de metingen en ervaring van deskundigen kunnen we specifiek voor uw bedrijf de knelpunten in kaart brengen. Adviezen en maatregelen voor een betere luchtkwaliteit worden samen geformuleerd zodat u met een gerust hart CO2 kan doseren.

Bent u geïnteresseerd om dit voor uw bedrijf in kaart te brengen? Dan kan u het formulier in bijlage invullen en toesturen naar onderstaande contactgegevens.

Bart Van Calenberge
Proefstation voor de Groenteteelt
Duffelsesteenweg 101
BE 2860 Sint-Katelijne-Waver
bart.van.calenberge@proefstation.be 
+32 (0) 478/68 21 22

Jeroen Van Roy
Thomas More
Kleinhoefstraat 4
BE 2440 Geel
jeroen.vanroy@thomasmore.be
+32 (0) 14/74 05 78
Jan-Kees Boerman
Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V
Spastraat 30
NL 4697 RZ Sint-Annaland
boerman@macview.nl
+31 (0)6 53.22.78.54
Maarten Vliex
Innoveins 
Doctor Droesenweg 5
NL 5964 NC Meterik
maarten.vliex@botany.nl
+31 (0) 612/68 59 27

 

 

 

©  Proefcentrum Hoogstraten  -  Voort 71  -  2328 Meerle  -  België
Tel: +32 (0)3 315 70 52  -  Fax: +32 (0)3 315 00 87  -  info@proefcentrum.be
website by debiek*